Proizvodnja liposomskih
prehranskih dopolnil

Proizvodnja liposomskih
prehranskih dopolnil

Download

Liposomi

Številna hranila, kot so vitamini in minerali, se lahko vključijo v liposomske sisteme.

Liposomi so ”vektorji”, ki so sestavljeni iz zaprtih mešičkov, ki jih tvori dvojna plast fosfolipidov, ki so zelo podobni membranam, ki obkrožajo celice našega telesa. Fosfolipidne ovojnice imajo sposobnost tvorjenja teh mešičkov, ki se polnijo v vodni raztopini in vsebujejo v njej raztopljene komponente, kot so različna hranila.

Postopek liposomske enkapsulacije omogoča, da snovi učinkovito prodrejo v tkiva, zaščitijo jih pred nevarnostjo oksidacije in razgradnje. Tako snovi preidejo skozi prebavni sistem nepoškodovane. Po telesu se porazdelijo preko krvnega obtoka do notranjosti celic. To močno izboljša absorpcijo in biološko uporabnost liposomov za telo.

Download

FUNKCIJE LIPOSOMOV

Liposomi imajo tri glavne funkcije:
– zaščita učinkovin . Kislo želodčno okolje lahko poškoduje nekatere učinkovine. Enkapsulacija v liposome ščiti aktivne sestavine v prebavnem sistemu.

– “Maskiranje” . Fosfolipidi prikrivajo aktivne sestavine, da se lahko absorbirajo večje količine ter s tem uidejo selektivni funkciji tankega črevesa. Tako se lahko zmanjšajo stranski učinki nekaterih vitaminov in mineralov v velikih odmerkih.

– Boljša absorpcija . Liposomi se prednostno absorbirajo v črevesje, saj so sestavljeni iz fosfolipidov, tako kot naše celične membrane. Z normalno absorpcijo maščob aktivne sestavine nato vstopijo neposredno v enterocite (črevesne celice) in od tam prek limfnega sistema v kri. Tako se je mogoče izogniti poti skozi jetra.

Številna prehranska dopolnila lahko oblikujemo kot liposomske snovi v obliki praška, tablet ali tekočine.

funzionalita
Download

ZAKAJ SE ODLOČITI ZA LIPOSOME

Prehranska dopolnila v obliki tablet so daleč najpogostejša vrsta, in so pogosto prva in najboljša izbira, da dobimo določene snovi v telo.
Glavna pomanjkljivost pa je njihova domnevna neučinkovitost, zato prehranska dopolnila pogosto uživajo slab sloves.
Občutljivejše komponente se lahko razgradijo skozi prebavni trakt še preden lahko opravijo svojo nalogo.

Liposomi so že desetletja v uporabi. Dokazano je, da liposomi izboljšajo absorpcijo hranil za kar 46-krat. Absorpcija je mišljena kot količina snovi, ki dejansko vstopi v krvni obtok.
Pri klasičnih tabletah lahko vnesemo le omejeno količino določene snovi: pri liposomih je ta količina lahko veliko večja.

Download

Ostanite povezani
sa Eudinamis

Pišite nam, kontaktirajte nas ili zatržite ponudu.

contatti